Hernia

Hernia’s komen tegenwoordig vaak voor, maar je kan het ook voorkomen en behandelen

 

Wat is een hernia?

De wervelkolom bestaat uit hals-, borst-, lenden-, heiligbeen- en staartwervels. Tussen die wervels zit een tussenwervelschijf die we discus noemen. De discus is een stevig omhulsel met daarin een elastische, hervormbare kern die voor veerkracht zorgt. Als het omhulsel een zwakke plek heeft doet de kern hem vaak uitpuilen. Bij een scheuring kunnen stukken buiten de discus komen. Een uitpuiling, met of zonder scheuring, wordt een hernia genoemd. Dit komt meestal voor in het onderste gedeelte van de rug.

Hoe kun je het herkennen?

Hernia’s drukken meestal op 1 of meerdere zenuwen, dat voel je. Dit veroorzaakt een pijn in een been of beide benen. Als de zenuw heel ernstig beklemd zit dan voel je dat tijdens het urineren, krijg je gevoelsstoornissen of verlammingsverschijnselen. Rugklachten worden niet direct door de hernia veroorzaakt. Meestal komen ze door verkrampte spieren en blijven ze ook na een operatie bestaan.

Hoe kun je het voorkomen?

Er is weinig te doen om rugklachten te voorkomen. Wat je wel kan doen is zorgen voor een goede rughouding. Als je iets van de grond oppakt zorg er dan ook voor dat je rug recht is. Houd het voorwerp zo dicht mogelijk tegen je lichaam aan. Als je te zwaar bent, heb je meer kans op een hernia dan iemand met een ”gezond” gewicht. Als je twee keer per week een half uur intensief beweegt dan is de kans dat je een hernia krijgt een stuk minder.

Hoe te behandelen?

Een hernia hoef je niet persé te opereren. Wel moet je regelmatig naar de huisarts om je verschijnselen te controleren. Als je bijvoorbeeld niet meer op je tenen kan lopen dan moet je meteen naar de huisarts. Als je oefeningen doet of voldoende bedrust neemt, geeft dat al een mindering aan in klachten. Een operatie kan noodzakelijk zijn. Operaties krijg je bij verlammingen en problemen tijdens plassen. Tijdens de operatie wordt de discus die kapot is verwijdert, het wervelkolom wordt verruimd en afhankelijk van de grootte van de ingreep worden in- en uitwendige hechtingen gezet. De discus wordt na de operatie 1 tot 2 millimeter platter (als die niet is verwijdert).

Comments are closed.

BizStudio by Sketch Themes